Προβολή Άρθρου

Η Ιστορία των Ασφαλίσεων στην Ελλάδα

Η ασφαλιστική ιστορία των Ελλήνων, σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών, ξεκινάει εκτός συνόρων του Ελλαδικού χώρου, στα τέλη του 18ου αιώνα και στις αρχές του 19ου, με την ίδρυση είκοσι περίπου εταιριών και επιμελητηρίων στην Τεργέστη, την Οδησσό, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, με αντικείμενο τις «θαλασσασφάλειες» και τις πυρασφαλιστικές εργασίες. Η αρχή επισήμως γίνεται το ιστορικό έτος 1789(!) όταν ιδρύεται η «Societa Greca DAssicurazione».

Στην Ελλάδα η σύγχρονη εποχή των ασφαλίσεων ξεκινάει με την ίδρυση της εταιρείας «Ασφαλιστικόν Κατάστημα» το 1825 στη Σύρο για να ακολουθήσει, καθ’ όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα, η δημιουργία εξήντα περίπου εταιρειών στην Πάτρα, την Αθήνα, το Γαλαξίδι, τον Πειραιά, καθώς και στα νησιά Κεφαλλονιά, Ζάκυνθος, Ύδρα, Σπέτσες και Ιθάκη. Σημαντικότερες εξ’ αυτών οι Ασφαλιστικές «ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ» ως η πρώτη πυρασφαλιστική εταιρεία η όποια ιδρύεται στην Αθήνα με Διάταγμα του Όθωνα το 1839, καθώς και η «ΕΘΝΙΚΗ» η οποία ιδρύεται στην Αθήνα το 1891. Παράλληλα το 1883 ξεκινάει και η εγκατάσταση ξένων Ασφαλιστών στη χώρα μας, εκ των οποίων οι σημαντικότερες εταιρίες είναι η Αγγλικές “COMMERCIAL UNION” (Αθήνα 1883) και “GUARDIAN” (Αθήνα 1895), η τότε Αυστριακή “ASSICURAZIONI GENERALI” (Αθήνα 1885), καθώς και η Αμερικάνικη “NEW YORK LIFE” (Αθήνα 1891).

Από τις αρχές του 20ου αιώνα παρατηρείται ιδιαίτερη δραστηριότητα με την ίδρυση πολλών υποκαταστημάτων ξένων εταιριών. Κορυφαίο γεγονός της εποχής αποτελεί η ίδρυση της «Ένωσις των εν Ελλάδι εργαζομένων Εταιρειών ασφαλείας κατά του πυρός», αρχικά μέλη της οποίας είναι 14 εκπρόσωποι αλλοδαπών εταιριών. Η Ένωση αυτή σταδιακά θα εξελιχθεί στον κύριο φορέα εκπροσώπησης των ασφαλιστικών εταιριών στη χώρα μας. Μεταξύ των Ελληνικών Ασφαλιστικών, αξιοσημείωτη είναι η ίδρυση των εταιριών «ΦΟΙΝΙΞ» (Αθήνα 1928) και πρωτίστως «ΑΣΤΗΡ» (Αθήνα 1931) στις τάξεις των οποίων θα γαλουχηθούν κορυφαία στελέχη της αγοράς τα όποια θα βάλουν τα θεμέλια για την περαιτέρω ανάπτυξη και αναγνώριση του κλάδου. Σε ότι αφορά τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, το 1938 ιδρύεται ο «Σύνδεσμος Αντιπροσώπων Μεσιτών Lloyd's» και η «Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος».

Η μεταπολεμική ασφαλιστική ιστορία της χώρας σημαδεύεται από δύο εξελίξεις. Κατά πρώτον, ψηφίζονται οι βασικοί ασφαλιστικοί νόμοι όπως είναι ο 400/70 περί της λειτουργίας ασφαλιστικών επιχειρήσεων, ο 489/76 περί της υποχρεωτικής ασφάλισης αστικής ευθύνης από την κίνηση οχημάτων, ο 1569/85 περί της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, καθώς και ο 2496/97 περί της ασφαλιστικής σύμβασης. Πέραν του αξιοσημείωτου νομοθετικού έργου, σημαντικά γεγονότα αποτελούν επίσης η ίδρυση του «Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών» το 1987 που παρέχει τη δυνατότητα εξειδικευμένης εκπαίδευσης σε εκατοντάδες στελέχη της αγοράς, καθώς επίσης και η ίδρυση του «Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων» το 1988, ενός σωματείου που καλείται να αναδείξει τον πρωτεύοντα ρόλο του ανεξάρτητου ασφαλιστικού διαμεσολαβητή στην ανάπτυξη της αγοράς. Η δεύτερη, αρνητική δυστυχώς, εξέλιξη είναι η είσοδος στην αγορά μεγάλου αριθμού επιχειρηματιών οι οποίοι απέχοντας της ηθικής των παραδοσιακών Ελλήνων Ασφαλιστών και εκμεταλλευόμενοι τις αδυναμίες των εποπτικών αρχών, ιδρύουν ή διαχειρίζονται ασφαλιστικές επιχειρήσεις οι οποίες αναπτύσσονται βάσει κοντόφθαλμων κερδοσκοπικών πρακτικών, με συνέπεια την προβληματική λειτουργία της αγοράς, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των τελευταίων είκοσι ετών.

Στο κατώφλι του 21ου αιώνα, η Ευρωπαϊκή νομοθετική ενοποίηση και οι παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις επηρεάζουν καταλυτικά την πορεία της Ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Τουλάχιστον σε εθνικό επίπεδο, το βάρος της ανάπτυξης μεταφέρεται από τις ασφαλιστικές εταιρίες στους ασφαλιστικούς συμβούλους, πράκτορες και μεσίτες οι οποίοι καλούνται να βελτιώσουν την οργάνωσή τους προκειμένου να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που θα προκύψουν από την επικείμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και την περαιτέρω επέκταση των Ελληνικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

 

Γιώργος Σεραφειμίδης

« Επιστροφή στα νέα